Pages

Friday, January 13, 2012

________Tort festiv cu ciocolată_________



Ingrediente: 175 g unt, 175 g ciocolată menaj, 115 grame zahăr, 3 ouă mari (albuşurile separate de gălbenuşuri), 140 g făina albă, 115 g gem de caise, 1 lingură de apă, 1 praf de sare. Crema: 200 g ciocolată, 100 g frişcă lichidă, 100 g unt, 50 g zahăr pudră, esenţă rom. Pentru glazură: 150 grame ciocolată, 100 ml lapte, 2 linguri ulei


Se topeşte ciocolata la bain-marie şi se lasă apoi 30 de minute să se răcească. Separat, se bat spumă tare albuşurile, ca pentru bezea. Zahărul se freacă bine cu untul, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile, iar la sfârşit se adaugă ciocolata topită şi praful de sare. Se amestecă bine până se omogenizează. Se adaugă albuşurile, amestecând cu un tel, uşor, de jos în sus, apoi se adaugă făina în ploaie, lingura de apă şi se amestecă iarăşi uşor până la omogenizare. Compoziţia se pune în formă de tort, tapetată cu hârtie de copt, şi se dă la cuptor pentru 30 de minute, până creşte. După ce se scoate din cuptor se lasă la răcit. Când blatul este complet răcit se taie în două, pentru a se obţine două foi. 
Pentru cremă, se topeşte ciocolata împreună cu frişca. Se lasă la răcit, apoi se adaugă untul, zahărul şi esenţa de rom, amestecând cu telul până se omogenizează bine. Se mai lasă la răcit încă o oră, apoi se pune între blaturile de tort şi pe margine. Deasupra se toarnă glazura obţinută astfel: ciocolata împreună cu laptele şi uleiul, se pun la bain-marie, până se topeşte bine ciocolata. Se amestecă bine pentru omogenizare, apoi se acoperă tortul. Pentru decor, se pot folosi fulgi de ciocolată, arahide în ciocolată etc.

No comments:

Post a Comment